3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena – Resep Maskan

3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena – Resep Maskan – baiklah penikmat kuliner semuanya, pada kesempatan kali ini saya akan sharing mengenai “3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena – Resep Maskan“. semoga resep ini cocok untuk pembaca yang cinta memasak. jangan lupa teruskan 3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena – Resep Maskan ini ke rekan qmu ya.

3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena – Resep Maskan

asian-baby

3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena

Tahukah anda bahawa pemakanan juga mempengaruhi tidur? Pasti ada di antara anda yang sedang merana mengalami masalah kesukaran untuk tidur di waktu malam atau susah untuk terlena. Bagi anda yang mempunyai masalah ini, jangan risau lagi. Kami ada makanan yang dapat membantu tidur malam anda lebih lena dan berkualiti.

Makanan dan minuman ini akan membantu menenangkan otot yang tegang, menenangkan fikiran dan mengaktifkan hormon serotin dan melatonin untuk membantu anda tidur dengan lebih lena. Namun, harus diingat agar tidak terus tidur selepas makan. Sebaiknya biarkan makanan diproses dan tunggulah sehingga dua jam selepas makan baru anda mulakan tidur lena.

1. Teh & madu

Minumlah teh sebelum tidur dan elakkan dari mengambil minuman berkafien yang tidak elok untuk kesihatan jika diamalkan selalu. Teh Chamomile dikatakan mempunyai kesan penenang yang dapat menurunkan stress fizikal mahupun mental. Manakala teh hijau mengandungi Theanine yang juga membantu manusia untuk lena dalam tidurnya.

Campuran sedikit madu ke dalam susu atau teh anda dikatakan berkesan memberikan tidur yang lena. Madu akan memberitahu otak anda untuk mengurangkan kerja orexin seterusnya membantu anda untuk lebih selesa ketika tidur.

2. Badam
Penting untuk sediakan kacang badam di rumah anda. Hal ini kerana badam mengandungi magnesium yang berupaya membantu manusia untuk mudah tertidur dan merehatkan otot-otot badan. Bukan itu sahaja, badam juga mengandungi protein yang berupaya menstabilkan kadar kandungan gula dalam darah ketika tidur.

3. Pisang

Kandungan magnesium dan potassium yang baik di dalam pisang mampu membantu anda untuk tidur dengan lebih lena. Jika anda mengambil pisang sebelum tidur, Triptofan yang terkandung di dalam pisang akan ditukarkan oleh sel-sel badan kepada hormon serotin dan melatonin yang berguna sebagai hormon penenang otak.


itulah tadi info tentang “3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena – Resep Maskan”. semoga resep ini mempunyai manfaat untuk kamu dimanapun berada. Jangan lupa bantu share ya biar makin banyak kawan yang mengetahui resep 3 Jenis Makanan Bantu Anda Tidur Lena – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *