5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU

5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU – hai pecinta kuliner semua, sekarang kami akan persembahkan “5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU“. semoga saja resep ini dapat bermanfaat untuk pembaca yang senang memasak. jangan lupa share 5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU ini ke kawan qmu ya.

5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU

1. [+]Buah Tembikai

[=]Peti sejuk boleh mengakibatkan kadar antioksidan di dalam tembikai berkurangan sehingga separuh daripadanya. Kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat mendapati pada kadar suhu bilik, tembikai mampu untuk menghasilkan hampir dua kali ganda tahap sebatian seperti beta-carotene yang mana berfungsi untuk memastikan kulit dan penglihatan mata sentiasa dalam keadaan baik lebih daripada tembikai yang disimpan di dalam peti sejuk. Persekitaran yang sejuk mengganggu perkembangan antioksidan yang terhasil setelah tembikai tersebut di petik. Pastikan tembikai yang telah dipotong diletakkan di bahagian chiller untuk mengelakkan pembiakan bakteria.

2. [+]Kentang

[=]Suhu dingin boleh menukar kanji kentang menjadi gula. Ianya akan membuatkan kentang berasa sedikit manis. Adalah lebih baik simpan kentang di dalam paper bag di dalam pantri bersuhu sejuk. Cahaya matahari pula mengakibatkan klorofil mula berkumpul  dan seterusnya mengubah rona kentang kepada hijau dan adanya berasa pahit.

3. [+]Bawang

[=]Bawang sejenis sayur yang memerlukan pengudaraan yang segar. Simpan bawang di dalam paper bag. Pastikan anda meletakkan bawang jauh dari kentang kerana bawang merembeskan gas dan lembap yang boleh mengakibatkan kentang rosak dengan lebih cepat. Simpan bawang yang telah dihiris ke dalam peti sejuk.

4. [+]Tomato

[=]Pengudaraan yang sejuk mengubah laluan kimia terus ke dalam tomato dan memperlahankan semua jenis agen yang menyumbang untuk memastikan tomato kekal segar. Simpan tomato pada suhu bilik untuk mengekalkan kesegaran serta khasiat dalamannya.

5. [+]Basil

[=]Jika ianya disimpan pada suhu di bawah 4.5 darjah celsius, ianya akan bertukar ke rona hitam dengan lebih cepat. Hanya perlu simpan di atas kaunter dapur dan tertutup. Boleh juga jika anda ingin meletakkannya di dalam pasu gelas yang diisi air serta pastikan batang basil ditenggelami air. Letakkan beg plastik yang dilengkapi zip di atas basil tersebut untuk memastikan ianya boleh bernafas dan kekal lembap.

5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU – Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah


itulah tadi postingan tentang “5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU”. mudah-mudahan resep ini berguna untuk pembaca semua. Jangan lupa untuk share ya biar makin banyak orang yang mengetahui resep 5 JENIS MAKANAN YANG MUDAH ROSAK DI DALAM PETI AIS YANG ANDA KENA TAHU ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *