5 PENYEBAB MASALAH KULIT

5 PENYEBAB MASALAH KULIT – halo penikmat kuliner semuanya, sekarang tabloidkuliner.com akan suguhkan “5 PENYEBAB MASALAH KULIT“. mudah-mudahan resep ini berguna untuk pengunjung semua yang hobi memasak. jangan lupa sebarkan 5 PENYEBAB MASALAH KULIT ini ke kawan qmu ya.

5 PENYEBAB MASALAH KULIT

1] (_)Tidak menjaga bahagian leher dan dada

~Penjagaan kulit tidak terhenti pada rahang anda. Walaupun leher dan dada bahagian yang kurang terdedah pada cahaya matahari berbanding muka, ia juga berpotensi untuk mengalami masalah penghidratan dan penuaan. Penyelesaiannya senang sahaja, setiap kali anda memakai serum, krim muka atau krim tabir suria, sapukannya sehingga ke leher dan di dada pula sapukan pelembap.

2] (_)Penggunaan berus solek yang kotor

~Mengapa perlu membersihkan berus solekan? Penggunaan berus solekan yang kotor mungkin menyebabkan pembiakan bakteria dan liang pori-pori tersumbat. Jadi jangan pandang remeh dan tidak mengendahkan perkara sebegini kerana ia mungkin penyumbang terbesar dalam masalah kulit anda.

3] (_)Tangan kerap menyentuh kulit

~Ini boleh dikatakan tabiat yang biasa dilakukan. Walau sebersih mana pun tangan anda perlu diingat pasti ada kuman. Kuman tersebut secara tidak langsung akan berpindah pada kulit wajah lantas mengakibatkan kerengsaan dan akhir sekali terjadilah jerawat. Jika ini merupakan tabiat yang memang sukar dijauhkan, sapu ‘hand sanitizer’ sekerap yang mungkin atau anda boleh memegang stress ball.

4] (_)Pengelupasan kulit berlebihan

~Pembersihan yang terlalu kuat atau kasar dan pengelupasan yang berlebihan boleh mengakibatkan penghasilan minyak yang berlebihan dan kesan yang lebih teruk adalah menyebabkan bakteria merebak. Untuk alternatif lain gunakan glycolic peel tiga kali seminggu.

5] (_)Pengambilan makanan ringan

~Siapa tidak suka makanan ringan, bukan saja kanak-kanak menggemarinya, boleh dikatakan orang dewasa juga tidak lengkap harinya tanpa makanan ringan sebagai kudap-kudapan. Kajian dari American Academy of Dermatology menyatakan makanan yang mengandungi bahan MSG yang tinggi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah meningkat lantas menghasilkan insulin yang banyak. Insulin itu kemudiannya mengaktifkan kelenjar minyak yang menghasilkan hormon androgen, yang akan mengakibatkan penumbuhan jerawat.

5 PENYEBAB MASALAH KULIT – Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah


itulah tadi artikel tentang “5 PENYEBAB MASALAH KULIT”. harapan kami resep ini berguna untuk kamu dirumah. Jangan lupa bantu share ya supaya makin banyak kawan yang tahu resep 5 PENYEBAB MASALAH KULIT ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *