7 Petua Mengurangkan Batuk ~ klik disini – Resep Maskan

7 Petua Mengurangkan Batuk ~ klik disini – Resep Maskan – hallo penikmat kuliner semuanya, dihari yang indah ini tabloidkuliner.com akan sharing mengenai “7 Petua Mengurangkan Batuk ~ klik disini – Resep Maskan“. mudah-mudahan resep ini cocok untuk pengunjung semua yang cinta memasak. jangan lupa sebarkan 7 Petua Mengurangkan Batuk ~ klik disini – Resep Maskan ini ke saudara qmu ya.

7 Petua Mengurangkan Batuk ~ klik disini – Resep Maskan

7 Petua Mengurangkan Batuk
Petua Mengurangkan Batuk 1
  • Ambil perahan jus dari sebiji limau nipis dan dicampurkan dengan sesudu madu. Minum setiap pagi semelum sarapan selama seminggu.

Petua Mengurangkan Batuk 2
  • Ambil sebiji limau sunkist, buat lubang dengan toreh pangkah pada kulit bahagian atas limau tersebut. Sumbat sesudu gula batu pada lubang tersebut. Masukkan limau tersebut ke dalam periuk nasi yang sedang tanak nasi ketika nasi tersebut sudah kering. Tutupperiuk dan biarkan sehingga nasi masak. Setelah nasimasak keluarkan limau  tersebut dan makan dengan mendahului bismillah serta selawat ke atas nabi. Amalkan sehingga sembuh.

Petua Mengurangkan Batuk 3
  • Masukkan 2 sudu nasi panas yang baru masak ke dalamcawan dan tambahkan sedikit air. Embunkan nasi tersebut semalaman dan minum air nasi itu pada keesokan paginya. Amalkan sehingga sembuh.

Petua Mengurangkan Batuk 4
  • Campurkan 1 sudu madu lebah asli dengan 1 cawan air suam. Kacau hingga sebati dan minum 3 kali sehari.

Petua Mengurangkan Batuk 5
  • Tumbuk segenggam daun pegaga hingga lumat untuk mendapatkan jusnya yang pekat. Tambahkan sedikit gula dan embunkan semalaman. Minum 2 kali seminggu.

Petua Mengurangkan Batuk 6
  • Rendam sedikit kerak nasi dengan air suam sehingga kembang. Ambil airnya dan minum. Amalkan setiap pagi.

Petua Mengurangkan Batuk 7
  • Rebus 2 biji pisang masak sehingga lembik, masukkan secawan santan, sedikit garam dan sedikit esen vanila. Makan sebagai sarapan setiap pagi. InsyaAllah batukakan berkurang.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi petua yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah.

Dipersilakan share


itulah tadi info tentang “7 Petua Mengurangkan Batuk ~ klik disini – Resep Maskan”. harapan kami resep ini memberi manfaat untuk anda semua. Jangan lupa klik tombol share ya supaya semakin banyak orang yang tahu akan resep 7 Petua Mengurangkan Batuk ~ klik disini – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *