"Bodoh Punya Doktor"!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku". Ini Jawapan "PEDAS" Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan

"Bodoh Punya Doktor"!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku". Ini Jawapan "PEDAS" Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan – baiklah pengunjung tabloidkuliner.com semua, dihari yang indah ini kami akan suguhkan “"Bodoh Punya Doktor"!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku". Ini Jawapan "PEDAS" Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan“. semoga resep ini mempunyai manfaat untuk pengunjung semua yang cinta memasak. jangan lupa share "Bodoh Punya Doktor"!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku". Ini Jawapan "PEDAS" Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan ini ke rekan anda ya.

"Bodoh Punya Doktor"!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku". Ini Jawapan "PEDAS" Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan

Kami tak pasti apa punca #masalah masyarakat di Malaysia sekarang. Sepertinya mereka semakin leka dalam mencari salah orang lain dan dengan megah mengviralkan sesuatu perkara tanpa tahu apakah yang diviralkan itu perkara benar mahupun tidak.

Terbaru kecoh apabila seorang lelaki yang memuat naik status dan gambar-gambar kaki ibunya yang didakwa disiat-siat oleh #doktor pakar sebuah hospital.

Menuduh doktor menyebabkan kaki ibunya semakin membusuk dan semakin sakit, doktor pakar ortopedik yang juga ahli #MedTweetMY tampil menjelaskan kenapa dan apa yang dilakukan doktor pakar.

Apa yang kami boleh cuba nasihatkan, sebelum kita persoalkan kepakaran dan tugas sesuatu bidang seeloknya kita ada #ilmu mengenainya. Takut nanti terkena batang hidung sendiri pula.

Doktor Bodoh yang buat Operation Bodoh

***************************************

1. Viral lagi status berkaitan Ortopedik. Saya perlu komen bagi memastikan masyarakat mendapat maklumat yang benar dan tidak dipesongkan oleh status emotional ini. Apatah lagi doktor yang merawat ibu pengkomplen dipanggil BODOH, IBLIS, ANAK PUNGUT, ANAK BULUH BETONG dan operation yang dilakukan juga disebut sebagai OPERATION BODOH.

2. Doktor tidak akan sesekali melakukan sesuatu yang akan memudaratkan pesakit. “FIRST, DO NO HARM” ialah prinsip asas pertama yang dipegang oleh setiap doktor. No such thing as Operation Bodoh.

3. Daripada imej yang dikongsikan, berkemungkinan besar pesakit mengalami jangkitan kuman yang dikenali sebagai Necrotising Fasciitis (NF) iaitu jangkitan kuman yang memakan tisu pesakit. Ia adalah jangkitan yang boleh membunuh jika tisu yang dijangkiti tidak dibuang. Prinsip “LIFE BEFORE LIMB” sentiasa menjadi pegangan kami. Selamatkan nyawa adalah utama, walaupun terpaksa korbankan kulit, otot atau kaki pesakit. Tak tahulah saya kalau anda nak utamakan untuk selamatkan kaki dan tak kisah untuk biarkan mak anda meninggal dunia.
Saya telah tulis artikel mengenai NF dan anda boleh baca mengenai di http://ift.tt/24Yfo3O
Kalau Doktor bodoh, kami tak boleh nak buat judgement ni.

4. Pengkomplen menyebut ‘kulit dibuang adalah saraf hidup’ & ibu beliau sakit sebelum dibuang kulit itu. Imej sebelum pembedahan menunjukkan kulit yang kehitaman dan menggelembung (blister) dikelilingi kawasan tisu berwarna merah. Kulit kehitaman & blister adalah sifat-sifat kulit yang telah mati. Ibunya sakit adalah disebutkan tisu mati (ischaemic pain) dan tekanan nanah & air kuman dari bawah kulit (distension). Tisu ini perlu dibuang jika nyawa ibu mahu diselamatkan.

5. Pada pandangan saya, berdasarkan imej yang dikongsi di FB pengkomplen, Doktor yang merawat telah melakukan pembedahan yang baik dimana nanah telah dibuang dan tisu merah dan sihat kelihatan. Doktor yang melakukan pembedahan akan membuang semua tisu yang mati dan dijangkiti kuman. Tak tahulah jika anda hendak hidup dengan tisu mati, busuk, bernanah dan berdenyut-denyut. Macamana doktor tahu hanya tisu mati dibuang? Tisu yang hidup dan sihat mempunyai 4 kriteria (4C): Berwarna merah (Colour-red), boleh mengecut (Contractility), boleh berdarah (Capacity to bleed), dan (Consistency). Doktor yang bodoh tak boleh buat operation ni.

6. Namun perlu diingat, dalam kes sebegini termasuk jangkitan kuman & luka akibat kemalangan jalanraya (Degloving wound), ada masanya satu pembedahan tidak memadai kerana jangkitan pada kulit boleh merebak pada tisu bersebelahan (mata manusia ni tak dapat nak nampak setiap ekor bakteria tu) melainkan mata kita macam mikroskop la. Pembedahan kedua, ketiga dan seterusnya mungkin perlu. Dalam kes jangkitan kuman serius, ada masanya kaki perlu dipotong bagi menyelamatkan nyawa ibu bapa dan saudara anda. Nyawa anda keutamaan kami. Selepas tisu baru dan sihat dah tumbuh nanti, doktor akan tampal kembali kulit pada tempat tersebut.

7. Oh ya, akhir sekali, jika tidak berapa cerdik (ie bodoh), kami tidak akan berjaya lulus sebagai seorang doktor, apatah lagi sebagai seorang pakar. Saya amat gembira dan menyokong jika masyarakat di luar sana yang banyak komplen (atau minta anak2 anda jika mereka cerdik) untuk sama2 masuk kursus perubatan ni, manalah tahu untung-untung boleh lulus jadi doktor dan dapatkan kita sama-sama rawat saudara-mara kalian.

8. Jika anda tak tahu atau nak tahu mengenai saudara anda, please tanya kami. We are more than happy to answer. Kami bukan Bodoh dan kami tidak akan buat operation bodoh. Nak selamatkan nyawa ibu anda pun kami dimaki. Patutnya anda berterima kasih dan bukannya maki kami. Semoga anda dan masyarakat semua diberi petunjuk dan hidayah.

9. Nasihat saya kepada doktor2 yang tertekan akibat perbuatan pesakit atau relatives pesakit, anda boleh buka file dengan psychologist atau psychiatrist sebagai bukti anda tertekan, boleh buat laporan polis & kemudian kita pun boleh ambil tindakan undang2 terhadap mereka. Anda boleh saman kami, kami pun boleh saman anda. This is the age of litigation. Bring it on.

#‎DrMahyuddin‬
Pakar Ortopedik
Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS),
Temerloh, Pahang.

from Baca Disini http://ift.tt/23P7zrt
“Bodoh Punya Doktor”!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku”. Ini Jawapan “PEDAS” Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah, Tips Sehat, Berita Popular


itulah tadi info tentang “"Bodoh Punya Doktor"!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku". Ini Jawapan "PEDAS" Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan”. semoga saja resep ini berguna untuk pengunjung dirumah. Jangan lupa untuk share ya supaya makin banyak orang yang tau resep "Bodoh Punya Doktor"!! Macam ni Kau Buat Kerja ! Tahu tak Itu Kaki Mak Aku". Ini Jawapan "PEDAS" Pakar Ortopedik.. Bukan Senang Nak Jadi Doktor..Bertabahlah . – Resep Masakan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *