Kepentingan Makan Malam Secara Sihat ~ klik disini – Resep Maskan

Kepentingan Makan Malam Secara Sihat ~ klik disini – Resep Maskan – baiklah pecinta kuliner semua, saat ini tabloidkuliner.com akan berbagi informasi tentang “Kepentingan Makan Malam Secara Sihat ~ klik disini – Resep Maskan“. semoga resep ini dapat bermanfaat untuk pembaca yang cinta memasak. jangan lupa bagikan Kepentingan Makan Malam Secara Sihat ~ klik disini – Resep Maskan ini ke rekan qmu ya.

Kepentingan Makan Malam Secara Sihat ~ klik disini – Resep Maskan

Assalamualaikum dan salam sejantera uolsss, memandangkan entry ini di post pada lewat malam, jadi saya akan berkongsi dengan anda semua kepentingan makan malam secara sihat, ya saya tahu ramai di sini suka makan tengah malam, tambah-tambah kalau anda student, itu sudah menjadi rutin setiap malam bukan? haha.. jom kita baca entry di bawah yang mungkin boleh membantu kita makan pada waktu malam secara seimbang.
“Makan makanan yang seimbang, pilih makanan yang sihat”
  • Utamakan makanan yang seimbang pada setiap waktu makan malam. Pastikan hidangan anda mengandungi bijirin seperti nasi atau roti, ikan, ayam atau kekacang serta sayur-sayuran mengikut saranan Piramid Makanan Malaysia.
  • Hadkan pengambilan makanan yang bergoreng, berlemak dan berminyak.
  • Ketahuilah saiz hidangan makanan anda. Makan malam sepatutnya membekalkan anda 400-500 kalori.
  • Waktu makan malam yang sesuai adalah di antara 6.30 petang hingga 8.30 malam. Sekiranya anda tidur lewat dan berasa lapar, anda boleh mengambil snek yang ringan sebelum tidur seperti buah-buahan, roti, biskut atau segelas susu suam.
  • Tidak digalakkan mengambil makanan pada lewat malam. Ini adalah kerana pengambilan makanan hampir dengan waktu tidur akan menyebabkan ketidakselesaan dan akan mengganggu tidur anda.
  • Elak makan malam sambil menonton televisyen. Ini adalah kerana anda tidak sedar berapa banyak anda makan sambil menonton rancangan kegemaran anda tersebut
  • Elak mengambil teh atau kopi selepas makan malam. Pengambilan teh atau kopi boleh mengakibatkan gangguan tidur. Sekiranya anda perlu menghadiri jamuan makan malam, anda tidak perlu makan semua jenis makanan yang dihidangkan. Makan secara sederhana dengan mengambil saiz hidangan yang kecil. Pilih makanan yang lebih sihat. Utamakan buah-buahan serta air kosong.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.


itulah tadi info tentang “Kepentingan Makan Malam Secara Sihat ~ klik disini – Resep Maskan”. semoga resep ini bermanfaat untuk pembaca sekalian. Jangan lupa untuk share ya biar makin banyak kawan yang tahu akan resep Kepentingan Makan Malam Secara Sihat ~ klik disini – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *