KHASIAT BAWANG PUTIH YANG PERLU ANDA TAHU ~ Klik Disini – Resep Maskan

KHASIAT BAWANG PUTIH YANG PERLU ANDA TAHU ~ Klik Disini – Resep Maskan – halo pengunjung tabloidkuliner.com semuanya, pada kesempatan kali ini kami akan suguhkan “KHASIAT BAWANG PUTIH YANG PERLU ANDA TAHU ~ Klik Disini – Resep Maskan“. kami harap resep ini berguna untuk pengunjung semua yang suka memasak. jangan lupa share KHASIAT BAWANG PUTIH YANG PERLU ANDA TAHU ~ Klik Disini – Resep Maskan ini ke rekan qmu ya.

KHASIAT BAWANG PUTIH YANG PERLU ANDA TAHU ~ Klik Disini – Resep Maskan

Bawang Putih
KHASIAT BAWANG PUTIH 
Bawang putih mempunyai nilai yang amat berguna pada kesihatan. Ciri-ciri penyembuhan dapat membantu meningkatkan tenaga dan kekuatan kepada tubuh badan di samping membantu mengelakkan penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi (hypertension).
Minyak asas serta komponen lain yang dimilikinya mempunyai kekuatan antibodi, antifungal dan antiviral.
Khasiat dan manfaatnya untuk kesihatan boleh didapati dengan mudah kerana bawang putih sememangnya digunakan sebagai penyedap masakan. Bawang putih mentah dihiris untuk masakan seperti daging, ayam dan sayur-sayuran atau salad. Selain itu ia juga dijeruk di dalam minyak untuk menghasilkan rasanya yang lazat.
Bawang putih juga boleh dijadikan ubat bagi penyakit sakit saraf, sakit sendi, kutil dan penyakit kulit lain. 
Bawang putih segar yang dicampurkan dengan madu dikatakan dapat membantu menyembuhkan selesema, suara yang serak dan radang pada kerongkong.
Cara memakannya ialah dengan menekan atau gunakan mesin untuk menghancurkannya, kemudian campurkan dengan satu sudu madu. Kacau dan biarkan ia ditempat yang sejuk selama satu jam untuk sebatikan madu dan minyak bawang tersebut. Jika ada tanda-tanda untuk dijangkiti penyakit selsema, ambil satu atau dua sudu untuk diminum. Ulangi setiap jam berikutnya.
Ia juga boleh digunakan apabila selesema teruk dan amat berkesan untuk melegakan sesak nafas dan batuk. 
Bawang putih juga dikatakan mampu memberi kesan terapeutik. Sulfur yang terdapat pada minyak bawang putih boleh membantu menjadi pembasmi atau pembunuh kuman dalam badan.
Jika bawang putih dijadikan makanan, ia akan diserap ke dalam aliran darah kemudiannya tersebar melalui pelbagai organ seperti bahagian kulit, usus, paru-paru dan sistem perkumuhan air kencing
Semua organ-organ tersebut mendapat manfaat penyembuhan daripada khasiat bawang putih.
Komponen-komponen
Bawang putih diperkaya dengan minyak asas dan agen utamanya yang aktif adalah alisin. Sebatian ini bertanggungjawab menghasilkan bau bawang putih dan berperanan sebagai agen membantu penyembuh penyakit. Sementara itu, bawang putih juga mengandungi kalsium, selenium, kalium dan zink.
Penggunaan bawang putih juga dapat membantu menurunkan tahap kolestrol dalam darah.
Bawang putih juga dikatakan mampu membantu untuk mencegah pertambahan plak di dalam arteri koronari. 
Selain itu ia juga membantu mengelakkan pembentukan darah beku di dalam saluran darah. Kedua-duanya dapat melindungi tubuh daripada serangan sakit jantung dan strok.
Tip tambahan 
  • Apabila anda memakan banyak bawang putih ia akan memberikan anda bau badan dan nafas yang tidak menyenangkan. Ini disebabkan oleh kandungan minyak yang terdapat padanya telah dikumuh melalui sistem pernafasan dan kulit. Jadi, bagi mengurangkan kesan yang tidak enak ini, kunyahlah daun parsli, taim atau pudina dengan segera selepas memakan bawang putih. 

Untuk gangguan usus
  • Kualiti yang terdapat pada bawang putih juga digunakan untuk membantu merawat ulser. Untuk lebih berkesan makanlah tujuh hingga sembilan ulas bawang putih sepanjang hari mengikut cita rasa masing-masing. Sama ada memakannya dengan susu atau ditaburkan di atas roti. Namun bagi ibu yang mengandung atau masih menyusukan anak tidak digalakkan untuk mengambilnya.

Untuk mengelakkan jangkitan
  • Sangat bagus untuk penyakit kaki makan air, ketuat, jangkitan-jangkitan kulit dan jerawat. Letakkan bawang putih segar yang telah dilecek ke dalam sekeping kain kasa dan sapukan pada kawasan yang terlibat.

Tip untuk dapur anda
  • Apabila membeli bawang putih pilihlah yang masih kukuh. Seharusnya kulit luarnya tegang, tidak pecah dan berwarna putih atau ungu. 
  • Elakkan membeli bawang putih yang lembut dan lembap.

Segala penulisan di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya. Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.


demikianlah tadi info tentang “KHASIAT BAWANG PUTIH YANG PERLU ANDA TAHU ~ Klik Disini – Resep Maskan”. semoga saja resep ini mempunyai manfaat untuk pembaca semuanya. Jangan lupa klik tombol share ya biar semakin banyak kawan yang tahu resep KHASIAT BAWANG PUTIH YANG PERLU ANDA TAHU ~ Klik Disini – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *