Panduan membeli barang dalam tin ~ klik disini – Resep Maskan

Panduan membeli barang dalam tin ~ klik disini – Resep Maskan – hai penikmat kuliner semuanya, saat ini admin akan hadirkan “Panduan membeli barang dalam tin ~ klik disini – Resep Maskan“. kami berharap bahwa resep ini mempunyai manfaat untuk pengunjung semua yang hobi memasak. jangan lupa sebarkan Panduan membeli barang dalam tin ~ klik disini – Resep Maskan ini ke saudara anda ya.

Panduan membeli barang dalam tin ~ klik disini – Resep Maskan


Panduan membeli barang dalam tin

Sebagai pengguna, kita harus bijak ketika membeli-belah sesuatu barangan. Label pada pembungkus makanan dan barangan boleh mempengaruhi pembeli. Sebagai pengguna yang bijak, kita tidak harus terpengaruh dengan hiasan, perkataan dan warna pada label atau pembungkus.

Lihat dulu mutu barangan dan tarikh akhir penggunaan bagi makanan, seperti roti, susu, cokelat, minyak masak, krim, jus dan seumpamanya.

Bahagian Pendidikan Kesihatan Kementerian Kesihatan menurunkan beberapa panduan sebelum membeli-belah:

1- Teliti bahan yang terkandung di dalam pembungkus makanan untuk memastikan tahap kolestrol, karbohidrat, lemak, gula dan garam.

2- Elak membeli makanan dalam tin yang berkarat, kemek atau menggelembung.

3- Pastikan makanan yang anda ingin beli diletak di dalam keadaan baik dan belum melewati tarikh akhir yang memerlukan penandaan tarikh.

4- Elak membeli makanan yang tamat tempoh walaupun dijual pada harga lebih murah. Ini kerana makan itu mungkin sudah rosak dan boleh membahayakan kesihatan.

5- Baca dan teliti arahan cara menyimpan yang dinyatakan di dalam label.

Ini untuk mengelak makanan menjadi rosak sebelum tamat tarikh akhir.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.


itulah tadi artikel tentang “Panduan membeli barang dalam tin ~ klik disini – Resep Maskan”. mudah-mudahan resep ini berguna untuk pengunjung dirumah. Jangan lupa bantu share ya supaya makin banyak saudara yang tahu resep Panduan membeli barang dalam tin ~ klik disini – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *