Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga. – Resep Maskan

Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga. – Resep Maskan – halo penikmat kuliner semuanya, kali ini tabloidkuliner.com akan berbagi info tentang “Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga. – Resep Maskan“. mudah-mudahan resep ini dapat bermanfaat untuk pengunjung semua yang senang memasak. jangan lupa share Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga. – Resep Maskan ini ke rekan kamu ya.

Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga. – Resep Maskan

Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga.

Tak larat rasanya kalau nak menyental ‘bontot’ periuk setiap kali selepas memasak. Memang masalah ini selalu berlaku. Bukan saja periuk, bahkan kuali juga begitu. Berjelaga dek kerana panas terkena api. Apatah lagi periuk yang baru dibeli, memang sayang untuk digunakan kerana bimbang bahagian bawahnya akan menjadi hitam dan berjelaga.

Kesan hitam itu juga agak sukar untuk dibersihkan lebih-lebih lagi jika ia digunakan di atas api dapur kayu. Usah bimbang, ada cara yang boleh dicuba untuk mengatasi masalah ini. Anda hanya perlukan:

BAHAN-BAHAN:

Periuk
Minyak masak

CARA-CARA:

1. Bersihkan bahagian luar periuk dan keringkan.
2. Sapukan lapisan nipis minyak masak pada bahagian dalam dan luar periuk setiap kali sebelum ia digunakan.
3. Insya-Allah periuk anda tidak akan menjadi hitam.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi petua yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah. Dipersilakan share


demikianlah tadi postingan tentang “Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga. – Resep Maskan”. harapan kami resep ini mempunyai manfaat untuk pembaca dirumah. Jangan lupa klik tombol share ya supaya makin banyak orang yang tahu akan resep Petua cara mengelakkan periuk menjadi hitam dan berjelaga. – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *