PETUA HILANGKAN PANAS BADAN – Resep Maskan

PETUA HILANGKAN PANAS BADAN – Resep Maskan – baiklah pembaca semua, sekarang kami akan berbagi informasi tentang “PETUA HILANGKAN PANAS BADAN – Resep Maskan“. admin harap resep ini dapat bermanfaat untuk pengunjung semua yang hobi memasak. jangan lupa teruskan PETUA HILANGKAN PANAS BADAN – Resep Maskan ini ke rekan anda ya.

PETUA HILANGKAN PANAS BADAN – Resep MaskanPetua hilangkan panas badan

Badan selalu berasa panas akibat suhu persekitaran yang tinggi atau makan makanan yang memanaskan badan? Badan sering berpeluh menimbulkan masalah bau tengit dan adakalanya sukar untuk tidur malam?

Cubalah mana-mana petua di bawah ini untuk menghilangkan atau menurunkan panas badan.

1) Minum jus dari sebiji lemon dengan bancuhan bersama segelas air dan sedikit gula.

2) Kisar sebiji timun hingga halus, tambahkan sedikit garam dan gula. Minum setiap pagi, petang dan malam selama beberapa hari.

3) Tebuk sebiji kelapa muda dan masukkan sesudu besar jintan manis ke dalamnya. Biarkan semalaman dan minum semua airnya sehingga habis pada keesokan pagi. Cuba amalkan seminggu sekali

4) Kisar sebiji buah belimbing bersama segelas air kosong tanpa ditambah gula. Tapis dan minum airnya 2 kali sehari

5) Lumurkan lendir daun aloe vera ke ubun-ubun, bahagian bawah ketiak serta dada.

6) Layur 2 pelepah daun pisang. Letakkan satu di atas lantai, baring di atasnya manakala satu lagi untuk menyelimuti tubuh dari atas. Lakukan 3 kali sehari

7) Ramaskan asam jawa dengan semangkuk air. Sapukan air tersebut ke bahagian ubun-ubun dan seluruh kepala serta lain-lain bahagian badan sebelum tidur.

8) Paling mudah minum banyak air kosong. Mudah buang air kecil yang turut membawa keluar haba dari dalam badan.

Boleh juga minum air cap badak bila badan panas.

Selamat mencuba.


itulah tadi sharing tentang “PETUA HILANGKAN PANAS BADAN – Resep Maskan”. harapan kami resep ini mempunyai manfaat untuk pengunjung semuanya. Jangan lupa untuk share ya biar semakin banyak kawan yang tahu akan resep PETUA HILANGKAN PANAS BADAN – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *