PETUA MERAWAT PANAU DENGAN BERKESAN ~ Klik Disni – Resep Maskan

PETUA MERAWAT PANAU DENGAN BERKESAN ~ Klik Disni – Resep Maskan – hai pembaca semuanya, pada kesempatan kali ini kami akan berbagi info tentang “PETUA MERAWAT PANAU DENGAN BERKESAN ~ Klik Disni – Resep Maskan“. kami berharap bahwa resep ini dapat bermanfaat untuk kamu yang suka memasak. jangan lupa teruskan PETUA MERAWAT PANAU DENGAN BERKESAN ~ Klik Disni – Resep Maskan ini ke teman anda ya.

PETUA MERAWAT PANAU DENGAN BERKESAN ~ Klik Disni – Resep Maskan

Petua lama untuk hilangkan panau
Anda ada masalah kulit berpanau?
Cubalah petua-petua yang saya share di bawah :
  • Ambil halia sebesar ibu jari dan tumbuk hingga lumat. Tepekkan halia yang telah ditumbuk pada bahagian kulit yang berpanau. Biarkan selama 15-20 minit. Amalkan selalu.
  • Tenyehkan pucuk lada pada bahagian kulit yang bepanau. Amalkan selalu.
  • Tumbuk 2 ulas bawang putih bersama sedikit halia. Sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Biarkan sehingga kering. Amalkan setiap hari.
  • Tumbuk beberapa ketul lengkuas dan ambil air perahannya. Sapu air lengkuas pada bahagian kulit yang berpanau. Sementara itu jangan makan makanan yang mengandungi lenkuas. Amalkan selalu.
  • Tumbuk beberapa helai daun lengkuas dan ambil air perahannya. Sapukan air perahan tersebut pada bahagian kulit yang berpanau. Sementara itu jangan makan makanan yang mengandungi lenkuas. Amalkan selalu.
  • Tumbuk daun pinang hingga lumat dan sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Amalkan selalu.
  • Ambil air perahan buah pinang dan sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Amalkan selalu.
  • Tumbuk beberapa helai daun belimbing hingga lumat. Campurkan dengan sedikit asam jawa dan sedikit beras. Tempekkan pada bahagian yang berpanau. Amalkan setiap hari.
  • Campurkan secekak daun kesum dengan minyak tanah. Gosokkan pada bahagian kulit yang berpanau. Aalkan setiap hari.
  • Tumbuk beberapa helai daun gelenggang hingga lumat. Sapukan pada bahagian kulit yang berpanau dan biarkan selama 15-20 minit. Bilas hingga bersih. Amalkan selalu.
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi cara dan petua yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah. Dipersilakan share.


itulah tadi informasi tentang “PETUA MERAWAT PANAU DENGAN BERKESAN ~ Klik Disni – Resep Maskan”. harapan kami resep ini bermanfaat untuk pengunjung semua. Jangan lupa klik tombol share ya biar makin banyak kawan yang tau resep PETUA MERAWAT PANAU DENGAN BERKESAN ~ Klik Disni – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *