Petua-petua merawat sakit kutu kucing ~ Klik Disini – Resep Maskan

Petua-petua merawat sakit kutu kucing ~ Klik Disini – Resep Maskan – baiklah penikmat kuliner semua, saat ini admin akan berbagi info tentang “Petua-petua merawat sakit kutu kucing ~ Klik Disini – Resep Maskan“. semoga resep ini berguna untuk kamu yang suka memasak. jangan lupa sebarkan Petua-petua merawat sakit kutu kucing ~ Klik Disini – Resep Maskan ini ke kawan anda ya.

Petua-petua merawat sakit kutu kucing ~ Klik Disini – Resep Maskan

Petua-petua merawat sakit kutu kucing
Petua-petua merawat sakit kutu kucing :

1. Bersihkan kawasan rumah.
  • Amat penting, kerana biarpun telah merawat kulit, risiko untuk kena kembali amat tinggi jika rumah masih didiami kutu-kutu durjana ini. Vakuum karpet dan apa-apa perhiasan serta pakaian berbulu, kerana kebarangkalian kutu-kutu tertipu dengan ‘hartanah’ palsu lalu membina rumah di dalamnya.

2. Rajin membersihkan diri
  • Jangkitan kuman boleh mengakibatkan keradangan. Jika ada air berlebihan, mandi dan keringkan diri dengan baik. Cuci kawasan gatal dengan air sejuk untuk mengurangkan keradangan, dan kerap menggunakan sabun antibakteria supaya tidak merebak ke kawasan kulit yang lain. Elakkan menggunakan air panas atau suam. Biarpun kebiasaannya air panas atau suam digunakan untuk membunuh atau membersihkan kuman, pada situasi ini ia cuma akan memburukkan lagi keadaan kulit dan menyebabkan kerengsaan.

3. Gunakan Sapuan Yang Elok
Antara bahan sapuan yang berkesan penulis jumpai disyorkan oleh mereka yang pernah menghadapinya adalah:
3)1- MINYAK KELAPA DARA ASLI
  • Antara yang amat disyorkan berikutan dihasilkan daripada bahan asli, justeru tiada kesan sampingan. Ia tidak memberi kesan sepantas hydrocortisone

3)2- HYDROCORTISONE
  • Antara yang sering disyorkan doktor-doktor pakar kulit kerana kesannya yang cepat (sekitar 2-3 minggu). Namun begitu, terdapat perdebatan mengenai kesan sampingan krim hydrocortisone.

Terdapat beberapa isu yang diutarakan mengenai penggunaan kerap atau ketumpatan yang lebih kuat dalam krim hydrocortisone yang boleh menyebabkan penipisan kulit,perioral dermatitis, kerosakan pada organ-organ seperti hati dan buah pinggang, serta sistem imunisasi badan.
Selain itu, dicatatkan di Skin-Remedies.com, jika lebih daripada 500g hydrocortisone (dalam krim hydrocortisone tersebut)digunakan dalam seminggu, ia cukup dengan penyerapan pada kulit untuk menyebabkan pengekangan kelenjar adrenal, malah bagi sesetengah boleh menyebabkan sindrom Cushing.
3)3- LOSYEN CALAMINE
  • Losyen Calamine sering dicadangkan untuk mengurangkan rasa kegatalan.

3)4- PES BAKING SODA
  • Jika anda kurang gemar menggunakan bahan-bahan campuran kimia yang kuat untuk mengurangkan rasa gatal, boleh cuba teknik ini. Campurkan sedikit air dengan soda penaik sehingga menjadi pes ( tidak terlalu cair, tidak terlalu pekat, cukup untuk dilumurkan pada kulit). Biarkan beberapa ketika atau semalaman.

4. JANGAN GARU
  • Kuku dan tangan kita menyimpan banyak kuman. Tambahan pula, menggaru kawasan gatal bukan sahaja akan membantu merebakkan lagi bakteria dan jangkitan akibat gigitan kutu kucing itu, malah akan menyebabkan kerengsaan dan membengkak lebih kuat berikutan kulit disitu adalah lebih sensitif.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi cara yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah. Dipersilakan share


demikianlah tadi info tentang “Petua-petua merawat sakit kutu kucing ~ Klik Disini – Resep Maskan”. mudah-mudahan resep ini memberi manfaat untuk anda semua. Jangan lupa bantu share ya supaya makin banyak kawan yang tahu akan resep Petua-petua merawat sakit kutu kucing ~ Klik Disini – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *