Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau Maksu – Resep Maskan

Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau Maksu – Resep Maskan – hallo penikmat kuliner semuanya, pada postingan ini tabloidkuliner.com akan akan informasikan mengenai “Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau Maksu – Resep Maskan“. harapan kami resep ini dapat bermanfaat untuk pengunjung semua yang hobi memasak. jangan lupa teruskan Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau Maksu – Resep Maskan ini ke saudara kamu ya.

Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau Maksu – Resep Maskan

Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau

Bahan-bahan:

 • 300g kacang hijau – rendam sekurang-kurangnya 2 jam
 • 4 cawan air
 • 3 cawan santan pekat
 • 450g gula Melaka – potong kecil-kecil
 • 1/2 cawan air
 • 2 shelai daun panda
 • tahi minyak untuk taburan

Cara Penyediaan:

 1. Basuh kacang hijau dan masukkan ke dalam periuk tekanan tinggi atau periuk bertutup bersama 4 cawan air. Masak selama 20 minit atau sehingga kacang kembang dan lembut.
 2. Pindahkan kacang hijau yang telah masak ke dalam pengisar (blender) bersama santan. Kisar hingga halus. Tambah sedikit santan jika blender sukar untuk berfungsi.
 3. Cairkan gula melaka bersama 1/2 cawan air di atas api sambil dikacau. Kemudian tapis ke dalam blender. Kacau hingga mesra.
 4. Tuangkan adunan ke dalam kuali bersama daun pandan. Kacau atas api sederhana dengan senduk kayu supaya tiada kerak terhasil. Masak hingga pekat dan kental. Setlah masak, keluarkan daun pandan. 
 5. Sendukkan adunan ke dalam loyang petak 18cm x 27cm dan ratakan bahagian atas semasa masih panas. Taburkan tahi minyak. Biarkan sejuk sebelum potong.

Penyediaan Tahi Minyak:

 • 1 cawan santan pekat

Cara penyediaan:

 • Masukkan santan ke dalam kuali dan kacau atas api kecil dengan senduk kayu sehingga kental dan berminyak anggaran selama 35 minit. Tutup api dan toskan minyak.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.


itulah tadi info tentang “Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau Maksu – Resep Maskan”. harapan kami resep ini memberi manfaat untuk anda dimanapun berada. Jangan lupa bantu share ya biar semakin banyak orang yang mengetahui resep Resepi Kuih Koleh Kacang / Talam Kacang Hijau Maksu – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *