Resepi Waffle – Resep Maskan

Resepi Waffle – Resep Maskan – hai pecinta kuliner semua, sekarang tabloidkuliner.com akan suguhkan “Resepi Waffle – Resep Maskan“. mudah-mudahan resep ini dapat bermanfaat untuk pembaca yang cinta memasak. jangan lupa share Resepi Waffle – Resep Maskan ini ke rekan kamu ya.

Resepi Waffle – Resep Maskan

waffle


Resepi Waffle

Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis kering atau guna instant yeast
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar mentega yang dicairkan
1 cawan susu segar dalam suhu bilik (Full Cream Milk)
1 biji telur dalam suhu bilik.
1 sudu besar esen vanila
1/2 cawan Air suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

Cara Membuat:

1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk . Kemudian, masukkan air suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair.

2. Bila adunan sudah sebati, rehatkan sebentar bahan-bahan yang disediakan tadi untuk 10-15 minit. Sambil itu, panaskan waffle maker.

3. Tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi corak waffle maker secara pelahan-lahan.

4. Jangan tutup terus penutup waffle maker selepas adunan dituangkan, tunggu 5-10 saat terlebih dahulu. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya. Ini untuk memastikan corak waffle lebih sekata dan terhasil dengan cantik dan tidak melekat sewaktu dikeluarkan daripada waffle maker.

5. Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi golden brown (coklat keemasan).

7. Hidangkanlah waffle dengan sapuan chocolate syrup, jem, strawberry, pisang, peanut butter atau aiskrim. atau apa sahaja mengikut citarasa anda.


itulah tadi info tentang “Resepi Waffle – Resep Maskan”. harapan kami resep ini bermanfaat untuk pembaca sekalian. Jangan lupa untuk share ya biar semakin banyak kawan yang mengetahui resep Resepi Waffle – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *