Sayur Untuk Tulang ~ klik disini – Resep Maskan

Sayur Untuk Tulang ~ klik disini – Resep Maskan – baiklah pembaca semua, sekarang tabloidkuliner.com akan hadirkan “Sayur Untuk Tulang ~ klik disini – Resep Maskan“. semoga saja resep ini dapat bermanfaat untuk kamu yang senang memasak. jangan lupa sebarkan Sayur Untuk Tulang ~ klik disini – Resep Maskan ini ke kawan qmu ya.

Sayur Untuk Tulang ~ klik disini – Resep Maskan

Sayur Untuk Tulang
TULANG yang rapuh tidak menimbulkan masalah, tetapi apabila ia retak atau patah, banyak perkara buruk akan menyusul. Osteoporosis mampu memberi risiko kepada kesihatan tulang belakang, pergelangan tangan, pinggul dan tulang-tulang lain. 
Jika sudah teruk, batuk atau mengangkat beg berat pun boleh mengakibatkan keretakan pada tulang yang mengalami osteoporosis. Pergelangan tangan yang patah menyukarkan urusan harian, manakala keretakan tulang pinggul atau tulang belakang pula boleh menyebabkan seseorang berada di atas kerusi roda.
Osteoporosis sering dirujuk sebagai ‘penyakit senyap kerana seseorang tidak menyedari dirinya memiliki tulang yang rapuh, sehinggalah ia patah. 
Fasa terbaik untuk memantap dan menebalkan tulang adalah ketika zaman kanak-kanak kerana kadar pertumbuhan tulang yang sedang memuncak.
Selain mengambil cukup keperluan kalsium daripada makanan tambahan dan makanan berkalsium tinggi seperti susu, produk tenusu, sayuran hijau dan tulang ikan, seseorang perlu rajin bersenam untuk merangsang pertumbuhan tulang. 
Dedahkan diri dengan cahaya matahari yang cukup setiap hari dan bekalkan tubuh dengan vitamin D. Pada masa yang sama, elakkan merokok, kafein dan minuman beralkohol.
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.


demikianlah tadi info tentang “Sayur Untuk Tulang ~ klik disini – Resep Maskan”. harapan kami resep ini berguna untuk kamu dirumah. Jangan lupa untuk share ya biar makin banyak saudara yang mengetahui resep Sayur Untuk Tulang ~ klik disini – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *