TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA

TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA – hai penikmat kuliner semuanya, dihari yang indah ini saya akan persembahkan “TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA“. mudah-mudahan resep ini bermanfaat untuk pengunjung semua yang hobi memasak. jangan lupa bagikan TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA ini ke teman qmu ya.

TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA

TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA

1. (^)Rasa berat di tengkuk hingga rasa sengal di bahu. Sebahagian besar orang merasakan berat di kepala dan lenguh-lenguh sebagai gejala awal tanda kolesterol yang tinggi. Gejala ini muncul disebabkan oleh kekurangan oksigen. Gejala kolesterol tinggi yang biasa ialah berat di kepala tapi rasa sakitnya tidak tajam, hanya berat kepala sahaja.

2. (^)Tanda kolesterol tinggi yang lain adalah cepat mengantuk, terutama bila kadar kolesterolnya sudah terlalu tinggi, contohnya trigliserida yang normal dibawah 200 mg atau 150 mg. Rasa cepat mengantuk ini biasanya terjadi kerana kurangnya pengambilan oksigen ke otak akibat pembuluh darah yang sempit kerana adanya timbunan lemak akibat kolesterol.

3. (^)Selain itu, jika sering merasa semut-semut. Kadang-kadang kesemutan juga boleh kerana darahnya agak pekat. Kadar kolesterol tinggi boleh menyebabkan aliran darah menjadi pekat sehingga oksigen menjadi berkurang.

4. (^)Gejala lain adalah terjadi timbunan lemak di atas kelopak mata. Biasanya timbunan ini mengandungi kadar trigliserida (molekul asam lemak) yang tinggi. Namun ini hanya terjadi pada sebahagian kecil orang sahaja.

5. (^)Gejala kolesterol tinggi lain yang sering dirasakan adalah mudah merasa letih. Ini disebabkan ketika plak terbentuk di dinding arteri, boleh menyebabkan keadaan seperti atherosclerosis, penyakit jantung koronari dan penyakit mikrovaskuler koroner atau coronary microvascular disease (CMD). Keadaan-keadaan seperti inilah yang menyebabkan badan terasa mudah letih.

6. (^)Tanda-tanda lainnya adalah sering sakit kepala. Ini terjadi disebabkan kolesterol yang tinggi dalam darah sehingga memuncak dan terjadinya penimbunan plak-plak di pembuluh darah arteri sehingga menyebabkan terjadinya artherosclerosis. Keadaan ini membuatkan arteri akan menyempit dan membuat aliran darah ke kepala dan otak berkurang, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala.

7. (^)Gejala kolesterol tinggi dalam tubuh yang terakhir adalah kaki bengkak. Hal ini disebabkan ketika pembuluh darah menyempit dan aliran oksigen berkurang, maka yang paling sedikit mendapatkan darah adalah kaki. Hal ini akhirnya menyebabkan kaki menjadi bengkak. Keadaan ini hampir sama dengan situasi ketika terlalu lama duduk dalam sesuatu perjalanan.

NOTA PENTING:-

(^)Jadi, jika anda menghadapi gejala atau tanda-tanda kolesterol tinggi dalam tubuh seperti yang disenaraikan diatas, segeralah berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawatan dan nasihat yang sepatutnya. Jangan dibiarkan kerana jika terlewat dirawat, berkemungkinan kita terdedah dengan risiko penyakit berbahaya.

TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA – Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah


itulah tadi sharing tentang “TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA”. semoga resep ini mempunyai manfaat untuk pengunjung semua. Jangan lupa klik tombol share ya supaya makin banyak orang yang tahu resep TANDA TANDA KOLESTROL SUDAH TINGGI DI DALAM BADAN ANDA ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *