TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG. ANDA WAJIB TAHU!! – Resep Maskan

TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG. ANDA WAJIB TAHU!! – Resep Maskan – baiklah penikmat kuliner semua, dihari yang indah ini kami akan berbagi info tentang “TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG. ANDA WAJIB TAHU!! – Resep Maskan“. mudah-mudahan resep ini mempunyai manfaat untuk kamu yang senang memasak. jangan lupa bagikan TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG. ANDA WAJIB TAHU!! – Resep Maskan ini ke rekan kamu ya.

TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG. ANDA WAJIB TAHU!! – Resep Maskan

TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG.
Setiap penyakit yang dialami datang dengan tanda yang tersendiri. Jika anda prihatin dengan petanda yang diberikan oleh tubuh, banyak masalah kesihatan yang boleh ketahui dan diambil tindakan. Berikut adalah petanda pada tubuh tentang keadaan kesihatan anda:
1) Mata

Membran pucat
 • Jika bahagian bawah dalam mata anda kelihatan lesu an pucat, ia adalah kemungkinan anda mengalami masalah kekurangan sel darah merah. Makanlah makanan yang mengandungi zat besi seperti daging, hati, kerang dan sayuran hijau. Atur pertemuan dengan doktor untuk buat ujian lanjut. 

Benjolan kuning
 • Jika terdapat benjolan kuning timbul pada bahagian atas atau bawah kelopak mata anda, ini bermakna anda mempunyai tahap kolestrol LDL yang tinggi. Benjolan ini adalah simpanan lemak yang berlebihan. Kurangkan makan daging dan makanan berminyak.

2) Gusi
Gusi merah dan berdarah
 • Anda berkemungkinan menghidap penyakit gingivitis. Penyakit ini boleh menyebabkan anda kehilangan gigi. Kajian menunjukkan bahawa anda mungkin akan menghadapi risikopenyakit jantung, kencing manis dan keguguran.

Gusi mengecut
 • Struktur gusi mungkin faktor keturunan namun mungkin ada kaitan dengan tabiat merokok dan juga stress.

3) Kuku
Kuku tidak rata
 • Ada di antara anda yang mempunyai kuku tidak rata atau brbonggol secara semulajadi dari lahir. Namun jika kuku anda tiba-tiba mengalaminya, ini berkemungkinan anda mengalami anemia. Perubatan Cina pula berpendapat ia adalah akibat kekurang kalsium dalam diet harian.

Tanda putih pada kuku
 • Ini menujukkan anda kekurangan minerak zink. Mineral ini penting untuk kekuatan tubuh. Tambahkan susu, telur, keju atau beras perang dalam menu anda untuk menambah mineral ini dalam tubuh.

4) Bibir dan lidah
Bengkak dan kemerahan
 • Petanda masala anemia. Berjumpalah denga doktor. Selain itu tambah pengambilan makanan yang mengandungi zat besi. Masalh ini juga mungkin petanda bahawa tbuh anda kekurangan vitamin.

Ulser mulut
 • Ulser mulut atau dipanggil mulut pecah yang kerap berlaku menunjukkan usus anda tidak sihat. Anda mungkin mengalami masalah sakit usus.

Bengkak Mulut
 • Mulut yang bengkak sama ada sakit atau tidak menunjukkan anda mungkin menghadapi risiko sakit kanser oral, terutamanya jika anda seorang perokok dan minum minuman keras. Berjumpalah dengan doktor untuk ujian lanjut.

5) Kaki dan tumit
Urat timbul
 • Jika anda tidak bergerak aktif, darah berkemungkinan terkumpul di bahagian kaki. Lama-kelamaan ini akan menyebabkan jaringan urat timbul. Atasi masalah ini dengan melakukan senaman ringan setiap hari dan makan buah-buahan berwarna ungu seperti anggur dan beri.

Tumit mengembang
 • Tanda berlakunya ‘water retention’ akibat kekurangan air dalam tubuh. Minum lebih air dan elak minum minuman berkafein, the pelawas dan minuman keras.

6) Najis dan air kencing
Kencing berwarna kuning pekat
 • Tubuh kekurangan air. Tambah jumlah air yang diminum satiap hari. Selain itu minumlah the herba dan buah-buahan segar.

Kencing berwarna merah/ merah jambu
 • Terdapat jangkitan pada pundit kencing yang akan menyebabkan pendarahan. Jumpalah doktor untuk ujian lanjut.

Najis ada darah
 • Usus anda mungkin luka. Mungkin juga ada kaitan dengan kanser usus. Jumpalah doktor untuk ujian lanjut.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.


demikianlah tadi informasi tentang “TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG. ANDA WAJIB TAHU!! – Resep Maskan”. semoga saja resep ini memberi manfaat untuk pembaca semua. Jangan lupa klik tombol share ya biar semakin banyak orang yang tahu akan resep TANDA-TANDA PENYAKIT DATANG. ANDA WAJIB TAHU!! – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *