Tip Kurangkan Sakit Pinggang Atau Sakit Belakang ~ Klik Disini – Resep Maskan

Tip Kurangkan Sakit Pinggang Atau Sakit Belakang ~ Klik Disini – Resep Maskan – halo pecinta kuliner semuanya, dihari yang indah ini kami akan berbagi informasi tentang “Tip Kurangkan Sakit Pinggang Atau Sakit Belakang ~ Klik Disini – Resep Maskan“. semoga resep ini bermanfaat untuk pengunjung semua yang hobi memasak. jangan lupa sebarkan Tip Kurangkan Sakit Pinggang Atau Sakit Belakang ~ Klik Disini – Resep Maskan ini ke teman anda ya.

Tip Kurangkan Sakit Pinggang Atau Sakit Belakang ~ Klik Disini – Resep Maskan

Kurangkan Sakit Pinggang/Sakit Belakang

Tahukah anda diantara 8 daripada 10 orang pernah mengalami sakit belakang dalam hidupnya. Khususnya wanita, yang seringkali membawa beg besar dengan beban cukup berat, ditambah lagi memakai kasut tumit tinggi.

Kehamilan, lalu menggendong anak selama berjam-jam juga jadi punca sakit belakang pada wanita. Demi mengurangkan risiko sakit punggung yang menyeksa, lakukan saja empat langkah berikut yang dilaporkan dari Health.com

Kurangkan kandungan beg

  • Hati-hati jika berat beg anda, melebihi 10 peratus daripada berat badan. Ini petanda beg anda terlalu berat dan boleh menyebabkan sakit belakang. Untuk itu akan kurangkan kandungan beg, bawalah barang yang anda benar-benar penting. Bawa juga tas dengan betul. Jika talinya cukup panjang, bawalah beg menyamping dengan tali menyilang di dada. Pilih juga beg yang talinya agak lebar.

Tilam yang sesuai

  • Tidur di tempat tidur yang empuk memang terasa selesa, namun ini juga tak terlalu baik untuk kesihatan tulang belakang. Jadi, pastikan tempat tidur yang anda tiduri, tidak terlalu empuk atau terlalu keras. Tilam yang baik adalah yang mampu menyokong tubuh secara stabil saat tidur.

Ketatkan otot perut

  • Memiliki otot perut yang kuat boleh membantu melindungi punggung dari kecederaan. Lakukan saja latihan pelvis sebanyak 2 hingga 3 kali tiap minggu. Caranya, berbaring telentang dengan lutut ditekuk dan kaki menempel di tingkat. Lalu, secara perlahan-lahan tarik lutut mendekati perut, rasakan kontraksi pada perut dan pinggul harus diangkat sedikit dari lantai.

Pengambilan sayur-sayuran hijau

  • Anda pasti sudah tahu bahawa kalsium adalah kunci untuk tulang yang kuat. Namun, para penyelidik Jepun mendapati ada satu pengambilan lagi yang sangat diperlukan untuk menguatkan tulang, iaitu vitamin K.
  • Vitamin ini banyak ditemui pada brokoli, bayam, dan sayur-sayuran berdaun hijau. Vitamin K, berfungsi membantu simpanan kalsium dalam tulang, sehingga membuatnya lebih padat. Ketika tulang anda kuat, maka tubuh semakin fit dan risiko mengalami kecederaan yang menyebabkan sakit belakang pun berkurang.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi cara yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah. Dipersilakan share


demikianlah tadi info tentang “Tip Kurangkan Sakit Pinggang Atau Sakit Belakang ~ Klik Disini – Resep Maskan”. mudah-mudahan resep ini mempunyai manfaat untuk anda semuanya. Jangan lupa klik tombol share ya supaya makin banyak saudara yang tahu resep Tip Kurangkan Sakit Pinggang Atau Sakit Belakang ~ Klik Disini – Resep Maskan ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *