TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN

TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN – baiklah pembaca semuanya, dihari yang indah ini kami akan suguhkan “TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN“. kami harap resep ini mempunyai manfaat untuk pembaca yang senang memasak. jangan lupa bagikan TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN ini ke kawan anda ya.

TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN

TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN

1. [+]Minum banyak air

+minum.. minum dan minum! Bukan air coke atau air berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral! Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Senang bukan?.

2. [+]Bersenam

+Baik utk kesihatan.. elok utk rohani! Berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yg mudah! Jgn malas utk bersenam… lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan utk melancarkan kembali peredaran darah.

3. [+]Jangan merokok.

+Merokok merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Semua orang tahu tu.. jadi kenapa nak merokok?? Nak kuruskan badan?? Kurus sebab merokok hanya kerana badan kita dah berpenyakit, jadi kuruslah! Jika org memilih antara sihat dan berpenyakit.. pasti org lebih nak sihat, kan???

4. [+]Tidur yg cukup…

+Jgn asyik berjaga waktu malam… tak elok tu. Waktu malam kan dikhaskan utk tidur? Tak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.

5. [+]Pada waktu tertentu,

+benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang mekap. Kulit juga perlu bernafas! Jgn biarkan sisa2 mekap melekat di muka ketika masuk tidur. Rajin-rajinlah cuci muka. Kat rumah.. tak payahlah sapu itu ini… cukuplah dgn wajah yg bersih.

6. [+]Makan yg cukup tapi bukan berlebihan.

+Jgn sebab nak kurus, anda rela berlapar setiap hari. Cara yg baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yg diperlukan badan tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau junk food dan fast food semata-mata.

7. [+]Luangkan masa utk memanjakan diri seperti membuat facial atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa

+nikmati saja mandian buih di rumah! Tak semestinya di salun.. anda juga boleh memanjakan diri dengan melakukan sendiri di rumah. Jika rajin.. cari pelbagai jenis bunga yg wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri utk mencantikkan tubuh badan.

8. [+]Elakkan stress.

+Stress mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.

9. [+]Don’t worry, be happy.

+Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!

10. [+]Ketawa penghibur duka!

+Jadi ketawalah apabila bergurau senda dgn famili atau kawan2. Jangan memonyokkan diri atau menarik muka masam. Anda hanya menambahkan kedutan di muka.

(*)PANTANG LARANG ORANG MELAYU

*Pantang Larang Orang Melayu Tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan. Apa yang disebut bukan untuk dipercayai tetapi untuk dihayati mesej yang tersembunyi di sebalik pantang larang yang telah diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman.

TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN – Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah


demikianlah tadi artikel tentang “TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN”. mudah-mudahan resep ini berguna untuk pembaca semuanya. Jangan lupa untuk share ya supaya makin banyak kawan yang tau resep TIPS DAN PANTANG LARANG UNTUK KECANTIKAN ini.

Sumber gambar & resep disadur dari : resepmasakandapurindonesia.blogspot.com

Resep Lainnya Yang Banyak Disuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *